Kun autossa syttyy palamaan jokin vikakoodi, on auton omistajan aika terästäytyä ja ottaa asiasta selvää. Usein vikakoodien tulkitseminen on kuitenkin haastavaa jopa alan ammattilaiselle. Monet autoilijat jatkavat ajamista vikakoodeista välittämättä ja saattavat suorastaan viis veisata niistä. Näin ei kuitenkaan pitäisi toimia, vaan asiaa pitäisi aina lähteä selvittämään ennen kuin autoon tulee jotakin suurempaa vikaa. Vikakoodien huomiotta jättäminen voi johtaa erittäin kalliiseen auton korjauskierteeseen ja samalla se voi aiheuttaa suoranaisia turvallisuusriskejä. Tutustumme tässä artikkelissa siihen, mitä autojen vikakoodit viestittävät ja kuinka niiden viestin saa parhaiten selville.

Nykytekniikka tekee vikojen paikantamisesta salapoliisityötä

Nykyautoista löytyy runsaasta kehittynyttä tekniikkaa. Tämä on tehnyt ajamisesta entistä miellyttävämpää, mutta toisaalta kehityksen kääntöpuoli on se, että autoissa esiintyvien vikojen paikantaminen on nykyisin suoranaista ammattitaitoa vaativaa salapoliisityötä, ja samalla myös autojen korjaamisesta on tullut aikaisempaa hitaampaa. Erityisen nopeaa kehitys on ollut viimeisten viiden vuoden sisällä. Nykyisin vian paikantaminen on toisinaan jopa niin vaikeaa, että ammattilaiseltakin voi mennä useita päiviä sen paikantamisessa. Tämän jälkeen vika pitäisi vielä korjatakin.

Jätä korjaustyöt ammattilaiselle

Nykyautojen tekniikka on sen verran monimutkaista, että korjaustyöt kannattaa jättää suosiolla ammattilaisen käsiin. Jos kokematon korjaaja menee avaamaan auton syövereitä, saattaa seurauksena olla suoranainen katastrofi ja vielä aikaisempia korjaustöitä suuremmat laskut. Myöskään vikakoodien huomiotta jättäminen suurten korjauskustannusten pelossa ei ole järkevää, sillä tällöin voidaan aiheuttaa autolle entistä kalliimpi ja monimutkaisempi korjauskierre. Samalla lisätään onnettomuusriskiä.

Jos korjaustöiden hinta pelottaa, vertaile ja kilpailuta alan ammattilaisia netistä löytyvien näppärien palveluvertailujen avulla ja tutustu läheltäsi löytyvien korjaamoiden saamiin asiakaspalautteisiin. Kysele myös tuttaviltasi hyviä vinkkejä edullisen ja asiantuntevan korjaamon löytämiseksi. Erot korjaamoiden välillä ovat yllättävän suuria, joten juuri sen oikean korjaamon valintaan kannattaa käyttää riittävästi aikaa.

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että seuraa autosi kuntoa aina ajaessasi ja vie se huoltoon säännöllisesti. Suhtaudu auton hälytysmerkkivaloihin ja vikakoodeihin vakavasti ja vie autosi asiantuntevaan huoltoon aina tarvittaessa. Näin et ota ajaessasi turhia riskejä, joita huonokuntoinen auto voi aiheuttaa.